advertentie

Het ‘oude Sterretje’ heropent: ‘Marco van Basten zat hier in een hoekje spareribs te eten’

Het oude Sterretje, de horecazaak op de hoek van de Rotterdamsedijk en de Buitenhavenweg gaat komende week weer open. Onder een nieuwe naam: de Markies. Nieuwe eigenaren van de zaak zijn Ton Bijtenhoorn en Ruud van Noordennen. Het duo runt al twee andere zaken (Café Pleinzicht en lunchroom JJ’s) en is al twee jaar druk in de weer met de waterfietsen waarmee een toeristische trip over het water gemaakt kan worden.

door Tjerk van der Ende

Het oude Sterretje, de horecazaak op de hoek van de Rotterdamsedijk en de Buitenhavenweg gaat komende week weer open. Onder een nieuwe naam: de Markies.

Nieuwe eigenaren van de zaak zijn Ton Bijtenhoorn en Ruud van Noordennen. Het duo runt al twee andere zaken (Café Pleinzicht en lunchroom JJ’s) en is al twee jaar druk in de weer met de waterfietsen waarmee een toeristische trip over het water gemaakt kan worden.

“We wilden iets dichtbij het water. En dit is zo’n mooie kans”, vertelt Bijtenhoorn. “We gingen kijken en meteen afspraak gemaakt. We werden gelijk verliefd op het pand. We dachten: hier kunnen we zo starten. Maar niets was minder waar”, aldus Bijtenhoorn op droge toon, gevolgd door het bulderende gelach van Van Noordennen.

‘Teringzooi’

Want het duo is, samen met gespecialiseerde werklui, druk bezig in het pand. Zo is het pand deze week verduurzaamd, inclusief een warmtepomp. En ook de dakbedekking moest goed onder de loep worden genomen. Het leidt ertoe dat de zaak nu, een krappe week voor de opening, een rommelige bende is. “Een teringzooi”, verbetert Van Noordennen.

De rolverdeling tussen de heren is duidelijk: Van Noordennen is de man van de grote lijnen, het zakelijke gedeelte en al het papierwerk. En Bijtenhoorn is de handige uitvoerder en verantwoordelijk voor veel technische zaken.

Historie

De heren beseffen dat ze een zaak overnemen met een grote historische waarde. Van Noordennen wijst op de uitgesleten dorpel, die zichtbaar verraadt hoeveel mensen ooit een kijkje in het Sterretje hebben genomen.

“Het is een iconisch gebouw in Schiedam”, zegt Van Noordennen. “Zo hoorden we deze week nog een verhaal dat Marco van Basten in een hoekje spareribs heeft gegeten. Ja, als je dan hoort dat zoiets leegstaat…” Bijtenhoorn vult aan: “We hebben binnenkort een feest van iemand die zestig wordt en die haar man in deze zaak heeft ontmoet. Dat zijn leuke dingen.”

Maar of de heren varen op het verleden? “We varen ook op onze expertise denk ik. En op het feit dat we mensen gewoon een leuke avond willen geven. Het verleden speelt wel mee. Mensen willen graag weer deze kant op komen om te kijken hoe het Sterretje er nu uitziet.”

Rustig begin

De heren beginnen rustig aan het avontuur. Voorlopig alleen nog diner en borrel, later volgt waarschijnlijk ook een lunchkaart. “Dat hebben we wel geleerd van de afgelopen jaren. Niet meteen ‘boem’ open, maar rustig opbouwen”, stelt Van Noordennen. “We hebben geleerd dat het beter is om in kleine stappen dingen te doen, dan in één keer met zevenmijlslaarzen aan dingen te doen en op je plaat te gaan. Daar schiet je niks mee op.”

Het pand kent ook nog een zaalruimte boven. De heren hebben ook daar plannen voor en denken aan private dining, workshops en proeverijen. Bijtenhoorn: “Er staan 150 stoelen in het pand. Als we dat echt vol willen benutten, moet je echt hogeschool-horeca uitvoeren.”

Op 2 november is de zaak voor het eerst open. Dan moet blijken of de ambities van de heren werkelijkheid kunnen worden. Van Noordennen: “Ik ben ervan overtuigd dat je, zeker in het begin, tegen dingen aan gaat lopen.” Bijtenhoorn vult aan: “Gelukkig hebben we door de rustige opening nog de ruimte om er een personal touch aan te geven.”