advertentie

Week van het brood met meel van Molen de Vrijheid: ondanks gestegen prijzen eten we veel brood

Het is deze week de week van het brood. En in Nederland lijken we er geen genoeg van kunnen krijgen, ondanks de gestegen prijzen. In Schiedam wordt één van de belangrijkste producten gemalen voor brood namelijk: graan. Molen de Vrijheid in Schiedam maakt ongeveer 10 tot 15 verschillende soorten gemalen graan. Het meel gaat naar verschillende bedrijven zoals bakkerijen.

 

door Kimberley Meurs

Het is deze week de week van het brood. En in Nederland lijken we er geen genoeg van kunnen krijgen, ondanks de gestegen prijzen. In Schiedam wordt één van de belangrijkste producten gemalen voor brood namelijk: graan.

Molen de Vrijheid in Schiedam maakt ongeveer 10 tot 15 verschillende soorten gemalen graan. Het meel gaat naar verschillende bedrijven zoals bakkerijen.

In Nederland worden er per persoon ongeveer vier sneetjes brood gegeten per dag. En dat is gezond. “Ik denk dat wij gewoon goede brood eters zijn. Het wordt natuurlijk ook gestimuleerd om volkoren en granen te eten,” aldus Theo de Rooij, molenaar van molen de Vrijheid. Het beste brood dat je kan eten is volkoren brood. Een volkoren brood bevat de meeste voedingstoffen. Daar wordt namelijk de hele graankorrel gebruikt. In een wit brood wordt de kern ertussenuit gezeefd en alleen die gebruikt.

Er zit een groot verschil tussen het meel dat de molen produceert en het meel dat uit een fabriek komt. “Wat wij hier verkopen als volkoren meel is ook echt volkoren meel. De hele korrel gaat boven de molensteen in en daar wordt niks uit gehaald en aan toegevoegd. Je hebt dus puur volkoren brood,” laat Theo weten.