advertentie
Havenkerk puilt uit van alcoholliefhebbers: ‘Vooral proeven, maar niet drinken’
Dat jenever nog een factor van belang is, blijkt wel uit de belangstelling voor het Jeneverfestival. Dit weekend, 24 t/m 26 maart, vindt het festival plaats. Honderden liefhebbers bezochten zaterdag de Havenkerk om zich te laven aan de sterke drank.
door Tjerk van der Ende
Dat jenever nog een factor van belang is, blijkt wel uit de belangstelling voor het Jeneverfestival. Dit weekend, 24 t/m 26 maart, vindt het festival plaats. Honderden liefhebbers bezochten zaterdag de Havenkerk om zich te laven aan de sterke drank.
Maar… het is niet alleen jenever wat de klok slaat bij het festival. De variatie is groot. “We hebben 25 Nederlandse distillateurs die ontzettend trots hun producten laten zien”, vertelt Diederik von Bönninghausen, die als directeur van het Jenevermuseum verantwoordelijk is voor de organisatie van het evenement. Von Bönninghausen is trots op de verscheidenheid. Zo kan de bezoeker naast jenever ook gin, rum en andere sterke drank uitproberen. “Er is zoveel te proeven. En die vibe is geweldig. Proeven is leuk.”
Nieuwkomer op het festival is Pieter de Vos. “Eerst vroeg ik me wel af of dit wat voor ons was”, bekent De Vos. Als algemeen directeur van Baron Spiced Rum merkt hij ook op dat het niet alleen om jenever gaat. “Jenever op zich vind ik een beetje oubollig soort sterke drank wat mij betreft. Je ziet ook de aandelen van jenever dalen in de afgelopen tien jaar. Ik vraag me af of dat wel toekomst heeft.”
Op basis van de gevulde glazen op deze zaterdagmiddag heeft jenever wel degelijk toekomst. Maar Von Bönninghausen ziet liever geen stomdronken bezoekers. “Je moet proeven met mate. Je komt hier niet om te drinken. Je komt hier om te proeven en dan kan je de rest van het jaar uitspoken waar je zelf zin in hebt.”
Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN