advertentie

Jubileumjenever in de maak “Het is een uniek product”

Hoewel de festiviteiten voor het 750-jarig jubileum van de stad allesbehalve vastliggen is er wel al een jubileumproduct te bestellen. De Stichting Promotie Schiedamse Jenever komt namelijk met een speciale jenever. “Het is echt een Schiedams product, gestookt en gebotteld in Schiedam”, vertelt Rein Geerdes, de voorzitter van de stichting, met trots.

Geerdes wilde iets speciaals ter ere van het jubileum. “Een beetje zoals het Proosje van Schiedam bij het 725-jarig jubileum.” Geerdes heeft anderen enthousiast gekregen, waaronder oud-burgemeester Reinier Scheeres. “De jenever wordt een mengsel van moutwijn en korenwijn, omdat de smaak dan zachter wordt.” Hiermee wordt geprobeerd een toegankelijke drank te maken.

‘Echt Schiedams’

In de zoektocht naar een distilleerderij stuitte Geerdes nog wel op wat hobbels. “Grote distilleerderijen wilden wel meedoen, maar het aantal flessen wat we wilden lag ver onder de tienduizend. Dat vonden zij te weinig. Het Jenevermuseum kon dit niet voor ons doen, omdat zij alleen maar producten met honderd procent moutwijn mogen maken.” Toen kwam Geerdes uit bij Distilleerderij Onder de Boompjes, die de vierduizend flessen zal produceren.

De opbrengsten van de jubileumjenever gaan naar een stokersopleiding, die goedgekeurd is door de Verenigde Naties. Deze officiële opleiding zal door de stichting worden gefinancierd. Wat overblijft gaat naar het Jenevermuseum. Momenteel is de jenever aan het rijpen. Eind 2024 wordt het gebotteld en uitgeleverd.