advertentie
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur

Vlaardingse chef-kok bereikt in korte tijd finale van prestigieuze kookwedstrijd

De Vlaardingse chef-kok Jordy van Straalen neemt op 23 september deel aan de finale van de Nederlandse competitie van de Bocuse d’Or, een belangrijke gastronomische wedstrijd. De voorbereidingen zijn in volle gang, waarbij hij elke maandag samen met zijn leerling traint om de prestigieuze prijs te winnen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 06 augustus 2024 15:56

Van Straalen's passie voor koken ontstond al op jonge leeftijd bij zijn opa. Hij volgde daarna een opleiding aan de horecavakschool en besloot op aanraden van zijn docent om zich aan te melden voor de koksopleiding in Breda. Met succes, want twee jaar later werd hij souschef en momenteel is hij chef-kok bij Jofel aan de Plas in Vlaardingen. Maar daar hield het niet op.

Vorig jaar won hij tijdens de horecavakbeurs in Rotterdam het Glazen Kalf, een wedstrijd die zich richt op het bereiden van kalfsvlees. Het was zijn eerste wedstrijd, maar hij won deze dankzij zijn, naar eigen zeggen, diepe kennis van vleesbereiding. En dat winnen smaakt volgens de kok naar meer.

Belangrijkste kookwedstrijd

Daarom neemt hij op 23 september, samen met een leerling, deel aan de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Deze wedstrijd wordt beschouwd als een van de belangrijkste gastronomische competities ter wereld. Hierbij staat zowel het eten als hoe het eten gepresenteerd wordt voorop. De beste kandidaat van de Nederlandse finale plaatst zich voor de Europese finale van de Bocuse d’Or in 2026.

Volgens Van Straalen is het een zware strijd waarvoor hard getraind moet worden. De komende weken zal hij daarom elke maandag trainen om tijdens de wedstrijd een meesterwerk te kunnen presenteren. Zijn droom is om beide wedstrijden te winnen, want zo zegt hij: “kans is er altijd.”