advertentie

Café-eigenaar: 'surrealistisch, een rare sfeer'

Café-eigenaar: 'surrealistisch, een rare sfeer'

We spreken met Joop Damen van café De Herinnering op de Hoogstraat. Het was plots hè, die maatregelen die zondagavond werden genomen?

Ja klopt, we wisten allemaal dat er iets zou gebeuren, maar dan verwacht je dat je een paar dagen de tijd hebt om dicht te gaan, maar nu wordt je binnen een half uur verteld van “Je moet dicht, 18.00 uur sluiten, klaar!”. Dan ben je met je mensen in de zaak en dan moet je zeggen: “Nou jongens, sorry, wegwezen!”.

En had u al een vermoeden dat zoiets zou kunnen gebeuren met de aankondiging dat er een persconferentie kwam om 17.30 uur?

Nou ja kijk, ik was gewoon open dus ik heb die aankondiging van die persconferentie niet meegekregen, dus je krijgt dat van klanten te horen via sms-jes enzo, en dan heb je nog zoiets van ik hoop dat het woensdag pas ingaat, maar helaas, het ging à la minute in.

Ja en dus moest er voor zessen al geroepen worden dat het het laatste rondje was?

Ja. Nou gelukkig was de gemeente Schiedam daar wel wat makkelijker in. Ik was inderdaad exact om 18.00 uur dicht, maar ze kwamen om 18.50 pas eigenlijk zeggen van joh heb je het ook gehoord. Dus wat dat betreft deden ze er niet al te moeilijk over.

Hoe heeft u nou zo’n zondag ervaren zo zonder klanten?

Ja netflix-achtig, ook als je door de stad liep was het surrealistisch, een rare sfeer.

En dan natuurlijk de gevolgen, in ieder geval tot 6 april sluiten, dat is natuurlijk ook een hele drastische maatregel?

Ja het is wel een drastische maatregel, maar ik hoop –en ik weet niet hoe we dat verder moeten doen- dat de regering of de gemeente tegemoet gaat komen want ik ben maar een eenmanszaakje met heel lage omzet, dus ik ben altijd blij dat ik kan bestaan. En ik hoop dat ze zeggen dat de horeca wel gecompenseerd moet worden. Want ik moet natuurlijk gewoon alle kosten doorbetalen deze maand, het is bijna gewoon een hele maand dicht, want je weet niet of je 8 april weer open mag (Café De Herinnering is niet open op maandagen en dinsdagen, red.).

Ja het ligt voor u als eenmanszaak natuurlijk anders dan voor horecazaken met meer personeel.

Nou daar heb ik helemáál respect voor, die hebben personeelskosten er nog eens bij, dat heb ik niet. Dus mijn gedachten gaan wel uit naar iedereen die daardoor getroffen wordt, je moet wel je personeel doorbetalen of in ieder geval WW aanzeggen voor een bepaalde periode. Ik vind dat heel lastig voor de grotere bedrijven die personeel hebben.

Wij wensen u veel sterkte toe de komende periode.

Gaat goed komen hoor.