advertentie

'Mensen blijven nog meer binnen dan voor het weekend'

'Mensen blijven nog meer binnen dan voor het weekend'

Schiedam - 'Het superstil op straat en ook in de winkels, dat geeft aan dat mensen nog meer binnen blijven dan voor het weekend’ zegt centrummanager Kitty Buijtendijk in een interview op SCHIE FM.

Afgelopen week is naar buiten gekomen dat in ieder geval tot 6 april de winkels in de Passage en de meeste andere winkels in de binnenstad gesloten zijn op de koopavonden en de koopzondagen. ‘Dat is vanuit de Passage gekomen. Zij hebben dit besluit genomen om de ondernemers tegemoet te komen omdat er heel weinig winkelend publiek rondloopt. En ik weet dat een aantal ondernemers in de omgeving van de Passage dat idee ook delen. Dus vandaar dat wij dat ook in ons persbericht hebben gecommuniceerd. Ik moet wel zegen dat iedereen er vrij in is. Dus er zijn ook ondernemers, en dat ligt ook aan je branche, die wel gewoon open zijn. Maar het merendeel zullen op de koopavond (donderdagavond) en de koopzondag gesloten zijn’ vertelt Buijtendijk.

‘Het is een heel vreemd beeld als je het centrum van Schiedam ziet. Ik heb een ronde gemaakt bij de ondernemers die horen bij het centrummanagement. Dat is niet alleen de Passage maar ook de omliggende straten daar omheen. Het is superstil op straat en ook in de winkels, waarbij we nu natuurlijk ook meer rekening gaan houden met elkaar om in de ruimte van 1,5-2m elkaar te respecteren. Dat geeft ook aan dat mensen nog meer binnen blijven dan voor het weekend’.

De tendens van de gesprekken die Buijtenduik voert met de ondernemers die de winkel nog wel open hebben zijn wisselend. ‘ De winkels die nu nog open zijn zijn nog wel gemotiveerd en proberen het er het beste van te maken. Ze zijn met hun etalage bezig en hebben afspraken met klanten. Ondernemers met een vaste klantenring weten hun klanten toch nog te bereiken door bijvoorbeeld via de telefoon een afspraak te maken door één op één in de winkel te zijn. Of mensen bestellen iets en je brengt het even langs of ze sturen het op via pakketpost’.

‘Er zijn ook ondernemers die het juist heel erg druk hebben, denk aan de horeca die nog wat eten kan bezorgen in plaats van dat ze helemaal gesloten zijn. Een andere branche heeft het heel erg zwaar omdat daar op dit moment gewoon geen behoefte aan is. Luxe producten bijvoorbeeld, daar is minder vraag naar op het moment en die ondernemers hebben het gewoon heel erg zwaar’ sluit Buijtendijk het gesprek af.