advertentie

Voor de Schiedamse horeca zijn de coronamaatregelen een flinke strop

Voor de Schiedamse horeca zijn de coronamaatregelen een flinke strop

Schiedam - Tot in ieder geval 28 april moeten de horecagelegenheden gesloten blijven. Dat betekent een flinke strop. SCHIE FM sprak met horecaondernemer Kees Janse.

‘Het lag een beetje in de lijn der verwachting. Natuurlijk kon het niet zo zijn dat iedereen vanaf 6 april gaat doen alsof er niets aan de hand is. Uiteraard staat de gezondheid van iedereen op de eerste plaats. Eigenlijk had ik gezien het feit dat de evenementen al naar 1 juni gezet waren, het gevoel dat de horeca ook zeker een week of vier gesloten zou moeten blijven. Dan is het over vier weken weer afwachten hoe de situatie is. Het is voor heel veel mensen koffie dik kijken. Het is niet echt te voorspellen’ zegt Janse.

‘Voor de horeca is het financieel een behoorlijke strop. Er zijn natuurlijk veel mensen met best wel hoge lasten. Denk aan de huur, verzekeringen en personeelskosten. Je krijgt natuurlijk een vergoeding van het rijk, eenmalig 4000 euro, maar als je dat verspreidt over 6 a 7 weken dan is dat natuurlijk een prima gebaar maar het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Personeelskosten worden gelukkig wel voor 90% doorbetaald als ik het allemaal goed begrepen heb’.

‘De omzetwerving, als ik naar mijn eigen bedrijf kijk, Zaal Beatrix, hebben wij veel klanten die het feest opgeschort hebben, doorschuiven naar augustus, september, oktober, november. Uiteraard gaan mensen niet opeens op een maandag, dinsdag of woensdag in plaats van in het weekend hun bruiloft of verjaardag vieren. Wij zitten toch eigenlijk heel het jaar vol. Uiteindelijk mis je toch een beetje omzet aan het eind van het jaar. Dat maak je niet goed met een maandag of een dinsdag feest’ geeft Janse aan.

‘Die mensen komen wel terug voor een feest maar de weekenden zit je altijd vol.  Als je vijf keer een aanvraag krijgt voor een vrijdag of zaterdag en je kan het maar één keer verhuren en dan moet je op een gegeven moment een nee verkopen aan andere mensen’.

Voor de horecagelegenheden die het moeten hebben van hun terras is het ook een klap. Zij zijn afhankelijk van seizoenswerk die normaal gesproken half mei zou beginnen waarin bedrijven een goede omzet kunnen gaan draaien. ‘Zij hebben zomers volle terrassen en maken in ongeveer drie maanden 50% van de totale omzet. Ook zij maken dat niet goed in de maanden oktober november december. Die hebben hetzelfde probleem, ze zullen dit jaar zakelijk gezien toch een stap terug moeten nemen’.

Ook over beginnende ondernemers maakt Janse zich zorgen.’ Als je net gestart bent en zeker als stel werkzaam in het bedrijf bent, dan liggen de vaste inkomsten aan twee kanten stil, en dat is best zorgwekkend. Nogmaals, de gezondheid staat voorop en dat is het belangrijkste. En het is allemaal logisch. Er is ook geen andere optie, dat is simpel. Dit is de enige manier. Maar de gevolgen zullen voor de horeca een behoorlijke impact gaan krijgen de komende maanden’.

Tot hoelang horecabedrijven dit volhouden hangt af van de vaste lasten die het bedrijf heeft denkt Janse.’Ik ben gelukkig in de positie dat het pand van onszelf is. Hierdoor hebben we relatief lage huisvestingskosten. Maar als je maandelijks € 2.000,- à € 3.000,- aan huur moet betalen en je bent drie maanden dicht én je moet er met zijn tweetjes van leven, dan lopen de kosten hard door.

Tuurlijk zijn er een aantal ondernemers die proberen met thuismaaltijden een klein beetje continuïteit erin te houden maar je bedrijf moet daar wel geschikt voor zijn. En je moet daar ook wel het type bedrijf voor hebben om dat te kunnen doen en er achter staan om dat de doen’.